Araç Bakımı Kaç Km’de Yapılır? 
Özellikle büyük şehirlerde araç bakımı, araç sahiplerinin mutlaka gerçekleştirmeleri gereken işlemlerin başında gelir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de kullanılan araçların farklı sebeplerden çeşitli aksamlarının zaman içinde yıpranması ve işlevini yitirmesidir. Fren sistemi, motor, aktarma organları ve daha pek çok araç aksamı ile ilgili bakımların yapılması, aracı n kullanım ömrünü uzatır ve buna ek olarak daha güvenli ve etkili bir kullanım sunar. Bir araçta bakım gerektiren en komplike kısmın başında ise elbette motor geliyor. Motor bakımının hangi km’de yapılacağı sorusunun cevabı ise, motorunuzun sahip olduğu yakıt sistemine göre değişkenlik gösterebiliyor. Yine de farklı yakıt türleri kullanan araçlar için farklı km değerlerinde bakım için ortalama km değerleri verebilmek mümkün. Benzinli ve dizel araç sahiplerinin sık sık sordukları “araç bakımı kaç km’de yapılır” sorusunun cevabını sizler için yanıtlamaya çalıştık.
Araç Bakımı Neden Gereklidir?  
Dizel, benzinli, elektrikli veya hybrid otomobiller pek çok farklı sistemin birleştirilmesi ile meydana getirilirler. Özellikle nüfus artışına bağlı olarak artan şehirleşme ve trafik, büyük şehirlerde yaşayan taşıt sahiplerinin araçlarını ciddi oranda zorlayabilir. Zorlanmanın mekanik ve elektronik aksamda meydana getireceği yıpranmaların önüne geçmek için otomobilin en önemli aksamları bakımdan geçirilir. Kilometre değerleri elde edilmese de araçlar her yıl, “periyodik bakım” denilen işlemden geçmelidir. Böylelikle motor gibi karmaşık sistemlerin tümden değiştirilmesi yerine, bazı parça ve aksamları değiştirilir ve araç güvenli bir şekilde çalışmaya devam eder. Periyodik bakım / araç bakımı bir aracın kullanım ömrünü uzatmak ve güvenli bir şekilde çalışmaya devam etmesi için gerçekleştirilen işlemlerdir. Araç bakım çalışması sırasında bir otomobilin hayati olarak görülen fren, soğutma, lastik ve farlar gözden geçirilir. Kimi zaman periyodik bakım araçta kullanıma bağlı olarak azalan malzemelerin (antifriz gibi) yenilenmesini de gerektirebilir. Bakımlı araçlarda motor veya diğer akşamların yıpranma katsayısı azalır. Bu da periyodik bakım yapılmış araçların ikinci el satışlarının daha kolay ve rahat bir şekilde yapılması anlamına gelir.
Araç Bakımında Neler Yapılır? 
Araç bakımı iki ana kısımda gerçekleştirilir. İlk aşamada, hemen her araçta kullanım sıklığına bağlı olarak azalan malzemeler değiştirilir. Motorun etkili bir şekilde çalışması için motor yağı, fren gibi hidrolik sistemler için yağ, soğutma için gerekli olan antirfiz, yakıtı motorun kullanımı için hazır hale getiren motor filtresi ve özellikle klimalı araçlarda klima filtresi gibi parçalar en sık eklemesi yapılan malzemelerin başında gelir. Araç bakım kimi zaman, aşırı yıpranmış hayati akşamların değiştirilmesini de kapsayabilir. Örneğin büyük şehirlerde manuel vitesli araçlar sık sık durup kalkış yapmak zorunda olduklarından araçların fren, vites, debriyaj sistemleri fazlaca yıpranmış olabilir. Periyodik bakım sırasında araçların bu parçaları değiştirilmesi de kimi zaman gerekli olabilir. Aynı durum, sık sık arazide yol alan araçlarda da meydana gelebilir ve lastik, süspansiyon, motor filtresi gibi parçalar, araç bakımı sırasında değiştirilmeye ihtiyaç duyulabilir. Özetle, aracın kondisyonuna göre araç bakım için gerçekleştirilen işlemler, araçtan araca değişiklik gösterebilirler ancak eksilen malzemelerin yenilenmesi işlemine hemen her araç bakım seansında başvurulur.
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Araç bakımı aracın kullanım şekline ve sıklığına ya da hangi şartlar altında kullanıldığına bağlı olarak değişebilir. Buna karşın genellikle tüm araçlar yıllık periyodik bakım yaptırırlar. Araç bakımı için farklı unsurlar etkili olsa da genellikle aracın yakıt tipine ve kat ettiği mesafe, km. cinsinden değerlendirilerek karar verilir. Benzinli ve dizel araçlar için farklı araç bakım km’leri vardır ve genellikle benzin motorlu araçlar daha uzun bir km. yol kat ettikten sonra bakıma alınır.
Benzinli Araçlar İçin Araç Bakımı  
Araç bakımı, benzinli araçlar için genellikle 15.000 km’de bir kez gerçekleştirilir. Ancak araç, 90.000 km.’den fazla yol aldığında, bakımı yapılan parçalara yenileri eklenebilir. Yani aracın her 15.000 km kat ettikten sonra bakıma alınması, aracın daha etkili ve rahat bir şekilde çalışmasını sağlar. Bir araç, bir yıl içerisinde eğer 15.000 km.’lik bir mesafeyi kat etmezse, o zaman araca yıllık bakım uygulanır. Benzinli araç bakımı genellikle her 15.000 km.’de, araç içinde gerekli malzemelerin yenilenmesi şeklinde uygulanır. Ancak araç ufak da olsa kaza geçirmişse veya sağlıksız bir şekilde kullanılmışsa, araç içinde bazı parçaların değişmesi gerekebilir. 90.000 km. sonrasındaki bakımlarda aracın bujileri gibi hassas parçaların da değişimi gerçekleştirilir.
Dizel Araçlar İçin Araç Bakımı  
Dizel araç bakımı, her 10.000 km.’de yapılan bir işlemdir ve dizel binek araçlar ve dizel ticari araçlar için bakımı yapılan parça ve aksamlar değişkenlik gösterebilir. Ancak dizel araçlar, 60.000 km’den fazla yol kat ettiklerinde trigger kayışı gibi çeşitli parçaların değiştirilmesi gerekli olabilir. Aracın aldığı mesafe arttıkça bu parçalara rulmanlar, egzantrik kayışı gibi parçalar eklenebilir. Dizel araç bakımı için de aracın nasıl ve hangi şartlar altında kullanıldığı veya sınıfı (binek, ticari) gibi pek çok faktör söz konusu olabilir.

Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Galeriden Araç Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir? Galeriden araç almak, pek çok insanın düşündüğünün aksine bir kullanıcı tarafından satılan aracı almak kadar önemli bir konudur. Oto galerileri ile ilgili bazı noktaları bilirseniz, ikinci el veya 0 km araç alırken kârlı bir alışveriş yapmanız işten bile değildir. Peki, galeriden araç alırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Galeriden İkinci El Araç Almak Galeriden ikinci el araç almak, kullanılmış araç almanın en iyi yollarından bir tanesidir. Öncelikle, ülkenizdeki pek çok araba galerisi oldukça kurumsal bir yapıya sahiptir ve genellikle insanlara kullanılmış araç satarlarken kurumsal itibarlarını da değerlendirirler ve daha dikkatli hareket ederler. Yani ikinci el araç alışverişinizi galeriden gerçekleştirirseniz, kendiniz için daha güvenli bir satıcı tercihi yapmış olursunuz. Genellikle oto galerileri, sattıkları araçların teknik ve hukuki geçmişleri konusunda alıcılara daha dürüst davranırlar. Büyük oto galerileri – tanınmış kullanılmış araç satıcı firmalar, ikinci el araç alırken değerlendirmeniz gereken fırsatları sizlere sunabilirler. Ancak “güvenilirlik” bu tipteki oto galerileri için en önemli tercih sebebidir. Kullanılmış veya 0 km araç alırken, özellikle büyük araç tedarikçileri ile alışveriş yapmaya özen gösterin. Atacağınız ilk adım bu olsun.
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Pazarlık Fırsatını Değerlendirin Galeriden araç alırken, pazarlık yapma şansınızın olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu genellikle yanlış bir düşüncedir. Eğer küçük galerilerden araç alıyorsanız, pazarlık şansınızı gerek 0 km. araçlar için gerekse ikinci el araçlar için kullanabilirsiniz. Yine de büyük ve kurumsal araç tedarikçileri çoğu zaman pazarlığa kalkışmayabilirler. Yani pazarlık yapmadan önce, hangi galeri ile iletişime geçtiğinize dikkat etmeniz gerekebilir.
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Yakın Galerileri Tercih Edin Galeriden araç almanın incelikleri pek çok açıdan ikinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken noktalarla aynıdır. Araç ile ilgili hukuki ve teknik belgelerin eksiksiz olması, periyodik bakımlarının yapılmış olması ve diğer unsurlar, galeriden alacağınız araçlar için de geçerlidir. Oto galeriden araç alırken de test sürüşü yapmak isteyebilir veya satın almayı düşündüğünüz aracı yakından incelemeyi isteyebilirsiniz. Bunun için, yakınlarınızda bulunan oto galerileri tercih edebilirsiniz. Eğer oto galerisi sahibi olan yakınlarınız varsa, onlardan da yardım almaktan asla çekinmeyin.
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Fiyatlardan Haberdar Olun Galeriden araç alırken pazarlık yapmalısınız, ancak hem 0 km hem de ikinci el araçların fiyatlarından haberdar olmalısınız. Özellikle Covid19 Salgını, otomobil fabrikalarındaki üretimi ciddi oranda engellediği için, 0 km araç fiyatları ciddi oranda arttı. Aynı şekilde, döviz kuru ve benzeri unsurlardan dolayı ikinci el araç fiyatları da ülkemizde ne yazık ki yüksek fiyattan alıcı buluyor. Galeriden araç almadan önce, bir aracın fiyatını etkileyen bu ve bu tip unsurlardan haberdar olmanız gerekir. Böylece, fiyat indirimleri konusunda makul isteklerde bulunabilirsiniz.
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Şikâyet Yönetimi Sitelerini Kullanmak Galeriden ikinci el araç almadan önce, satın alacağınız oto galerinin sicilini incelemek isteyebilirsiniz. İnternette varlıklarını sürdürmekte olan şikâyet yönetimi sitelerinden, sizinle aynı oto galerisini seçenlerin yorum ve önerilerine kulak verebilirsiniz. Özellikle büyük ve kurumsal oto galericiler, kurumsal kimliklerine son derece önem verirler ve çoğu zaman bu tip sitelerde haklarındaki şikâyetleri gidermek için çaba sarf ederler. Eğer siz de araç aldığınız oto galeri ile ilgili çeşitli problemler yaşıyor veya oto galeri hakkında bilgi almak için şikayet yönetimi sitelerini kullanabilirsiniz.
Araç Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?  
Lüks Araç Galerilerinden Uzak Durun Galeriden araç almak, özellikle kullanılmış araç alırken tercih edebileceğiniz en güvenli seçeneklerden birisidir. Ancak oto galerilerin de çeşitli sınıflarda olduğunu unutmayın. Eğer araç almayı düşündüğünüz galeri, Ferrari veya Porsche gibi araçları sergiliyorsa, belki de başka bir oto galerisi aramayı düşünmenizin zamanı gelmiş olabilir. Son olarak, pek çok galerinin taksitli satış veya taşıt kredileri ile ilgili çeşitli ödeme seçenekleri sunduklarını ve çoğunun –satışları arttırmak adına- sizler için son derece avantajlı olduklarını unutmayın. Ödeme şeklinize ve bütçenize göre, farklı ödeme seçeneklerini ve fiyat indirimlerini da değerlendirmeyi ihmal etmeyin.

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?  
İkinci el araç almak, araç sahibi olacaklar için üzerinde dikkatle durulması gereken konulardan birisidir. Özellikle araç fiyatlarının sürekli değişkenlik gösterdiği – arttığı yerlerde, ikinci el araç alırken dikkatli olmak, hem büyük ölçüde tasarruf etmenizi sağlar hem de daha güvenli ve keyifli bir araç deneyimi yaşamanızı sağlayabilir. Kullanılmış araç alırken dikkatle incelemeniz gereken pek çok unsur vardır. İkinci el araç almayı planlayan pek çok kişi, bunun sadece aracın teknik geçmişi ile ilgili olduğunu düşünür. Buna karşın, aracın hukuki geçmişini de sorgulamanız gerekebilir. Sözü daha fazla uzatmadan ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusunu sizler için yanıtlamaya çalışalım.
Güvenilir Satıcı – Galeri  
İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında güvenilir bir araba galerisi veya satıcı bulmak geliyor. İkinci el ilan sitelerinde kullanılmış araç ilanlarını değerlendirirken, bu konuda uzman olmuş kişi veya firmalara öncelik vermeyi deneyebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, sizlere güven vermeyen veya ikinci el araç satışı için yüksek kaparo bedelleri talep eden satıcılardan da uzak durmanızı tavsiye ederiz. İnternette kullanılmış araç satın almadan önce, konum olarak sizlere yakın satıcı veya galerileri tercih etmeniz sizler için daha iyi olacaktır.
Araç Geçmişi  
İkinci el araç alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da aracın geçmişidir. Kimse, kat ettiği görülen mesafeden fazla kullanılmış, ağır hasarlı, aksamları çalışmayan bir kullanılmış araç almak istemez. Tüm bunlar, aynı zamanda ikinci el araba – ikinci el taşıt alımı sırasında birer pazarlık unsuru olarak görülür. Satın alacağınız ikinci el aracın geçmişini en ince noktasına kadar inceleyin. Araçlar konusunda tecrübeniz yoksa güvenilir bir oto eksperi ile temasa geçip aracı incelemesini isteyebilirsiniz. Aynı şekilde bu konu için otomobil tamircilerinden de yardım alabilirsiniz. Eğer tanıdığınız bir oto tamircisi veya oto eksperi varsa, yarışa 1-0 önce başlamışsınız demektir. Oto tamircisi veya oto eksper bulamadıysanız, araçlardan anlayan yakınlarınızdan da tavsiye isteyebilirsiniz. Kullanılmış araç alırken dikkat etmeniz gereken noktalara değinmeye başlamadan önce, araçların hukuki geçmişlerini de incelemeniz gerektiğinden söz etmiştik. Araç üzerinde haciz var mı? Bir suça karışmış mı? Araç çalıntı mı? Bu tip soruların cevaplarını sorgulamanız da, en az aracın teknik geçmişini sorgulamak kadar önemlidir.
Aracı Sıkı Bir Denetimden Geçirin  
İkinci el araç almadan önce, yakınlarınızdaki bir satıcı bulmanız sizler için oldukça önemlidir. Böylece, kısa bir zaman içinde ve fazla yorulmadan aracı kendiniz de inceleyebilirsiniz. Dışarıdan satın almayı düşündüğünüz aracı incelerken dış kısımda parça boya, paslı aksam bulunmadığına dikkat edin. Lastikleri, elektronik aksamı, döşemeleri ve kaputun altını sıkı bir denetimden geçirin. Aracın özellikle altından sarkan kablo olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekir. Eğer satın alacağınız araç bu tetkiklerden tam puan alırsa, araç ile bir deneme sürüşü yapmayı da sakın unutmayın. Çünkü dıştan görünmeyen bir hasar, aracın sürüşü sırasında kendisini gösterebilir. Kullanılmış araç alırken, gözünüze çarpan kusurları dile getirmekten çekinmeyin. Özellikle aracın iç kısmında arka koltuklara, koltuklardaki döşemeye, döşeme üzerindeki çatlak ve lekelere dikkat edin. İkinci el araç alırken en fazla dikkat edeceğiniz noktalardan birisi de, aracın kat ettiği mesafedir.
Aracın Ne Kadar Yol Aldığını Öğrenin  
İkinci el araba satın almak, başlı başına bir uzmanlıktır. Çünkü özellikle mekanik aksamla ilgili konularda kötü niyetli birisi sizleri kolaylıkla kandırabilir. Satın alacağınız aracın modelini, modelin çıkış tarihini iyi bir şekilde araştırın. Her aracın yıllık ortalama 20.000 km. kat ettiğini aklınızdan çıkarmayın ve kullanılmış araç alırken bu veriyi değerlendirerek hareket edin. Araç, çok eski bir modelse ve az mesafe kat etmiş gibi görünüyorsa, şüphelenmekte haklısınız. Bu nedenle, ikinci el araç alırken bir işinin ehli bir oto eksper veya tamirci ile yola çıkmak hayat kurtarıcı olabilir.
Piyasayı Bilin 
Kullanılmış araç piyasasında da, normal ticari faaliyetlerdeki bir kural geçerlidir. Eğer satın almayı düşündüğünüz ikinci el araç muadillerinden çok daha ucuz bir fiyattan satılıyorsa, aracın ağır hasar ve kazalar konusundaki sicili çok da temiz olmayabilir. Bununla beraber, bazı model ve marka araçların ikinci el fiyatları, kimi marka ve modellerin 0 km fiyatlarına denk olabilir. Özetle, kullanılmış araç alırken piyasayı bilmek, istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanızı önler.
Pazarlık Yapın  
İkinci el araç alırken pazarlık yapın ve araçta gözünüze çarpan küçük kusurları pazarlık şansı olarak değerlendirin. Bununla birlikte, bir araçtaki kimi kusurlar usta bir oto tamircisi tarafından kolayca giderilebilir. Oto tamirci ile birlikte inceleme ve pazarlık yaparsanız, ikinci el araç alırken zannettiğinizden fazla oranda kâr edebilirsiniz.
Bazı Kusurları Kabullenin  
Kullanılmış araç alırken, bazı küçük kusurları görmezden gelmeniz gerekebilir. Örneğin yerli araçlarda kapı kolu gibi çeşitli parçalar, çok hesaplı fiyatlarla değiştirilebilir. Yine Avrupa’da üretimi yapılan çoğu aracın ülkemizdeki nem ve iklim koşullarından, yol durumundan dolayı bazı kusurları olabilir. Seçeceğiniz model veya marka ne olursa olsun, bu tip küçük kusurları görmezden gelebilir veya pazarlık yapmak için kullanabilirsiniz. Ancak genellikle Avrupa Üretimi araçlar için nem ve yol konusu hemen her model ve seri için geçerlidir.
Al – Satçı Tuzağına Düşmeyin  
İkinci el araç alırken, özellikle ülkemizdeki ikinci el araçlarla ilgili fiyat manipülasyonu yapanlardan uzak durun. İnternet üzerindeki çeşitli ilan sitelerinde karşımıza çıkan bu satıcı tipleri, genellikle araçlarının ederinden fazla fiyat talep ederler. Bu nedenle ikinci el aracın piyasa değerini bilmek son derece önemlidir. Bir önlem olarak, fiyat teklifi olarak aklınızdaki rakamı belirtilen rakam ne olursa olsun söyleyebilirsiniz. İkinci el araç alıp satan pek çok kişi, liste fiyatından 2.000 – 3.000 TL’den düşük rakamlarla pazarlık yapmaya başlarlar. Ancak güvenli ve kârlı bir alışveriş için güvenilir satıcı ve galerileri tercih edebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, devlet tarafından çeşitli araç tipleri için vergi indirimleri uygulandığını da unutmayın.